sobota 23. března 2024

MARCIUS ZELENÝ RÁJ NA ZEMI

     Mauricius, úžasný ostrov uprostřed Indického oceánu, byl vlastně dalším splněným o exotické dovolené. Ostrov, který Vás přivítá svou krásou nejen teplým  modrým mořem, ale i zelenou barvou pokrytým pohořím ve vnitrozemí a stále se usmívajícimi příjemnými lidmi. To je Mauricius a proč vlastnbě ON ?

     Tak zaprvé, MRU měl být v pořadí číslo 1 exotiky, ale COVID byl v roce 2021 proti a zadruhé, dalšim snem byl let EMIRATES letadlem AIRBUS A380 a to se splnilo na trase DUBAI - MAURICIUS.


    Ale pěkně po pořádku. Naše exotická dovolená začala klasicky bzkým ranním vstáváním a TAXI/VLAK  přesunem do Ostravy-Svinova, kde nás měl čekat příjemný LEO EXPESS na trase Ostrava - Praha, nicméně tento vlak byl prvního ledna zrušen a tak jsem narychlo zajistil první třidu v REGIOJETu, taky dobrý přijemný. Za chvíli jsme byli v Praze a následně na Letišti, kde na nás již čekal veliký BOEING 777-300ER. 








    Večerní let byl velmi příjemý i díky občerstvení a perfektní posádce EMIRATES, dokonce jsme byli nad Dubajem o 25 minut dříve a tak jsme museli u letiště pár minut kroužit až do té doby než bude u našeho Terminálu volný GATE. No po dosednutí začala trošku honička od jednoho GATE k druhému. Přesun musel být proveden dokonce  i BUSEM, neboť náš odlet sice byl z TERMINÁLU 3, ale vedlejší budovy uffff, ale přesun se podařil a my jsme seděli na palubě největšího letadla planety A380. Je to dvoupatrový obr, kde v prvním podlaží sedí cca. 450 pasažerů a v horním patře horda milionářů, kteří se zde stravují jako v restauraci 5* od Michelinu a mohou si zde pospat na lůžku a ráno před snídani se osprchovat, prostě LUXUS.







    Nicméně, ale ani já si nemohu stěžovat, servis v ECONOMY CLASS je prvotřídní, na palubě dostanete deku, sluchátka, můžete si pustit filmy, hudbu, hry i sport online, perfektní jídlo a pítí. Prostě 20 hodin na palubách EMIRARES stojí za to a to ve výšce 38000 ft neboli 11600 m. Let z DXB  do MRU trval celou noc a jakmile začalo svítit na Indickým oceánem sluníčko objevil se před námi samotný Mauricius, celý jsme ho přeletěli a hladce kolem deváté ranní hladce s 380-tkou přistáli na Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport (MRU)  
    Zde proběhlo vše rychle, kontrola, vízum, kufry i přivítání tamní cestovkou, která nám předala vstupní obálku a doprovodila nás až k našemu privátnímu automobilu/řidiči, který nás odvezl až do samotného AMBRE & SPA RESORTU do oblasti QUATRE COCOS a pláži Belle Mare. Na této krásné dlouhé pláži se mimo jiné nachází i luxusní LUX* BELLE MARE & VILLAS RESORT. Výběr Ambre nebyl vůbec jednoduchý, neboť dokola celého ostrova se nachází cca. 150 Resortů z kategorie 4* a více. Nakonec vyhrál Ambre i tím, že je jen pro dospělé od 16 let. Prostě je zde klid a pohoda, místo pro krásnou klidnou dovolenou. Už cesta z letiště na Resort byla kouzelná. Klikatá cesta vedla jak vnitozemím kol majestátních zelených kopců, tak i kolem pobřeží různě modrého oceánu, kde nechyběla ani cyklozteska a přes malé i větší obce, které mi připomínaly Zanzibar, nic moderního krom automobilů, nicméně bylo to krásné. Jó, abych nezapoměl, jezdí se zde Vlevo. Po hodině jízdy jsme přistáli u samotného Ambre a hned první dojem dokazoval, že fotky v katalogu nelhaly. 








    Takže 13-ti denní pobyt v tomto ráji mohl začít, no a začal příjemně. Hned po příjemném přivítání nás pohostili chladným 100% juice a utěrkou na ochlazení, což je běžné v těchto resortech, poté se nás ujala přijemná recepční a vyplnila s námi formality a zavedla nás na první jídlo v Ambre do restaurace INDIGO, která je Hlavní restauraci resortu.










No není to restaurace jediná, ale to později. INDIGO byla krásná velká prostorná restaurace s velmi příjemným pozorným personálem, kde kuchaři dělali velmi chutnou krmi. Takže po prvním obědě na ostrově jsme si zašli na dring a poté si nás paní receční vyzvedla a ubytovala s severním křídle velkého areálu. Pokoj 541 splňoval všechny naše požadavky, nový interier, prostorný, balkón, velká vybavená koupelna, bar, televize, tresor.....Prostě paráda, jen 5 minut od bazénu, ale zároveň u moře v krásné palmové zahradě. Po ubytování nám začal hlavní program Dovolené: klid, odpočinek, sluníčko, moře, dobré jídlo a pití.

















    Tak jak všechno krásně začalo, mohlo druhý den ráno rázem skončit. Zasáhl nás, vlastně celý ostrov jev zvaný CYKLÓN FREDDY s větrem o rychlosti až 170 km/h provázaný bleskovou povodní a vlnami na moři ve výšce až 10 m. Bylo to poznat podle množství vyvržené mořské trávy na vyvýšené pláži a množství polámaných palem. Ten den byl ostrov zavřený a resort fungoval v omezeném režimu, nicméně na 100%. Vodu jsme měli i na pokoji. Další den byl už celkem klid, Resort i my jsme to přežily. No a ve čtvrtek mohl začit restart dovolené 2024.
    Mauricus Vám nabízí oba dva druhy dovolené, jak pasívní tak i aktívní.  Já, když jsem u krásného teplého moře preferuji tu pasivní, to znamená moře, bazén, opalování a dobré pití. 
























Nicméně i zde přímo v resortu si můžete dopřát řadu aktivit jako např. tenis, chůzi i běh po dlouhé pláži, pettang, jízdu na kajaku, na šlapacím kole, kulečník či navštívit místní fittnes nebo jako já, ranní hodinku stolního tenisu a protože ke sportu patří pitný režim, tréning byl ukončen u nedalekého TI-BARu u sklenky něčeho na osvěžujícího. 







    Nebo můžete zvolit dovolenou aktívní nebo poloaktívní a mohu vám říct, že ostrov je stvořen pro způsob tohohle odpočinku. Nabízí nepočet výletů a dobrodružství. Zde je kratký výčet:
1. Hlavní město PORT LUIS, kolonialní perla Indického oceánu, kde mino jiné navštívíte úžasnou Botanickou zahradu Pamplemousses a koloniální budovy a tržnice
2. Mauricius autem na míru s vlatním řidičem/průvodcem
3. Můžete podniknout vyhlídkový Coral Helicopter a vidět celý ostrov z ptačí perspektivy
4. "ON LOVE" výlet rychločlunem po východním pobřeží
5. Podniknout výstup na legendárni horu Mauricia na LE MORNE do vyškz 556 m.n.m a kochat se výhledem na jižní a západní pobřeží
6. Tyrkysová plavba KATAMARÁNEM podél východního pobřeží s návštěvou vodopádů GRANDE RIVIERESUD EST a návštěvou ostrova a golfového ráje ILE AUX CERTS a právě to jsme zvolili, bylo to úžasné i návštěva kolonie opic























Tak to byl krátký výčet aktit a výletů, přiblížení našeho celodenního i s hudbou, pohoštěním a obědem včetně šnorchlování. Mezi další aktivitou byl pěší výlet do nedaleké obce Bele Mare s možností  nákupu, hlavně vyhlášeného RUMU, který se zde dělá z cukrové křtiny a můžete zde koupit RUM bílý classic, zlatý gold, vanilkový, značkový VSOP či mandarinkový, všechny úžasné lahodné chuti.




Po takovém dni plné slunce i koupání a dlouhé procházce Vám vyhládne a tak máte jako All Inclusive navštívit úžasné místo k večeři a to druhou restauraci v Resortu a to italskou DOLCE VITA, která je výhradně Á la carte tzn. dle jídelního lístku a nutná je rezerevace pomocí app. Na jídelním lístku se nacházejí italské i světové speciality a úžasné bílé, červené a růžová vína, která se hodí např. k pravé ve zděné peci upečené pizze. ta byla prostě mňam mňam.





Když už jsme u výčtu a restaurací Ambre. nesmíme zapomenout na plážovou restauraci LA PLAGE, každý den můžete poobědvat i povečeřet a to bez objednávky. Restaurace nabízí lehký snack na oběd i mořské speciality k večeři, je to úžasné vzdušné místo na písku a nemusíte se bát, že zmoknete, je zastřešené a přímo na pláži.










    14. dní uběhlo jako voda a nastal čas balení a loučení s AMBRE RESORTEM a i s MAURICIEM, bylo to těžké, neboť Mauricius je dalši úzasné místo na planetě, lidé zde jsou příjemní, radující se ze života, upřímní, přatelští a usměvem překypující, od prvního dne jste si přátelé a cítí Váš smutek, že je musíte opustit a vrátit se šedé smutné Evropy. 
    Naše díky patří celému kolektivu AMBRE, HELLO DMC ISLAND, EMIRATES, v neposlední řadě Mirce na Ostrov a hlavně paní Lasovské z CK GO2, které nám dovču udělali.















MARCIUS ZELENÝ RÁJ NA ZEMI

     Mauricius, úžasný ostrov uprostřed Indického oceánu, byl vlastně dalším splněným o exotické dovolené. Ostrov, který Vás přivítá svou kr...